Kunst Kopen Tip #1: kijken, veel kijken

Kunst kopen, hoe doe je dat? Iedere maand een tip.

Het is nogal een beslissing, een kunstwerk kopen. Buiten dat het vaak om best veel geld gaat, koop je het voor de rest van je leven. Het laat een deel van je persoonlijkheid zien, je smaak. Mensen zullen er iets van vinden. Je zit er de hele dag tegenaan te kijken. Voor dat geld had je ook iets anders kunnen kopen. En, je kan het meestal niet ruilen!

Het is ook heel leuk, een kunstwerk kopen. Je hebt iets unieks, je voelt de kwaliteit als je die poster verruilt voor een echt kunstwerk. Je geniet er iedere dag van, het verrijkt je leefomgeving, voor de rest van je leven! En, door jouw aankoop maak je het mede mogelijk dat een kunstenaar kunst kan maken. 

Je vind iets mooi, je wilt het hebben, maar is het verstandig? Misschien zie je volgende week iets nog mooiers. Hoe maak je die beslissing? Iedere maand plaats ik hier een tip die je kan helpen bij het maken van die beslissing. 

Tip #1: Kijken, kijken, veel kijken

Als kunstadviseur kan ik je niet helpen met wat je mooi of lelijk vindt, maar wel met meer objectieve criteria. Voordat je gaat Kunst Kopen is het belangrijk dat je de wonderlijke kunstmarkt met al haar verborgen regels, gebruiken en afspraken een beetje weet te doorgronden. Dan voel je je zekerder van je zaak. Dan vind je het niet alleen mooi maar weet je ook dat het een verstandige koop is geweest. Je komt dan beter beslagen ten ijs op het moment suprême. Op het moment dat je op een kunstbeurs oog in oog staat met het werk van je dromen en snel moet beslissen omdat er, volgens de galeriehouder, kapers op de kust zijn!

Kunst Kijken en Kopen op Art Brussels, een van de grote kunstbeurzen in Europa.

Ruim 25 jaar werk ik in de Nederlandse kunstmarkt. In die tijd heb ik veel kunst gezien, heel veel kunst. Door veel te kijken creëer je je eigen referentie kader. Hierdoor krijg je niet alleen in de gaten wat je aanspreekt, wat je mooi of lelijk vindt maar je kan je een (voorzichtig) oordeel vellen over de kwaliteit, de prijs beoordelen en de positie bepalen in het overweldigende aanbod.

Het aanbod van kunst in galeries, op beurzen, bij veilingen, op Instagram is enorm. Hoe baken je het een beetje af? Waarbinnen wil je een referentiekader creëren? 

Ik beperk mij tot hedendaagse kunst, de kunst die nu gemaakt wordt en ik richt me op professionele kunstenaars, dus met een opleiding aan een academie en een actieve praktijk. Je kan het ook verder inkaderen door bijvoorbeeld te kiezen voor een specifiek medium, zoals fotografie of alleen schilderkunst. Of je gaat voor een specifiek thema, portretten of juist alleen abstract werk. Focussen maakt je beeld scherper maar je mist misschien weer van allerlei moois. 

Dus eerst veel kijken, je goed laten informeren, de tijd nemen om (al dan niet met een adviseur) alle facetten door te nemen, niet haasten. Neem er gerust een half jaar de tijd voor. Dan kan je naar meerdere openingen in galeries, een paar beurzen bezoeken en je favorieten volgen op Instagram.  

Van 6 tot 9 februari is Art Rotterdam, de belangrijkste kunstbeurs in Nederland. Dè plek om in korte tijd heel veel te zien. Op 15 februari neem ik kunstliefhebbers weer mee op een Galerie Fietstoer in Amsterdam. Ik kan ook speciaal voor jouw eigen groep een galerie rondje organiseren.  Mail me voor de mogelijkheden. 

Op Instagram via #jackokijktkunst kan je volgen welke kunst mij de afgelopen tijd is opgevallen. Door favoriete kunstenaars en hashtags te volgen kom je vanzelf uit bij andere gave kunstenaars. 

Neem de tijd ervoor en maak er tijd voor. Eerst lekker kijken, veel kijken.

3 antwoorden op “Kunst Kopen Tip #1: kijken, veel kijken”

 1. “Buiten dat het vaak om best veel geld gaat, koop je het voor de rest van je leven. ”
  Dat vind ik een beetje een misverstand.
  In mijn galerie kom ik vaak mensen tegen die door die gedachte ‘dichtklappen’ bij het kopen van een werk dat ze echt wel heel mooi vinden. Ze durven niet te beslissen omdat het veel geld is en ‘voor het leven’. Maar een auto is vaak duurder en die doe je na een paar jaar ook weer weg. En heel vaak kopen mensen die ook alleen maar op de kleur.
  Als verzamelaar heb ik zelf regelmatig werken weggedaan als ik er op uitgekeken was, of omdat m’n smaak is veranderd. Als galeriehouder ken ik veel mensen die dat ook doen, ze verkopen werk, of geven het weg aan mensen die ze kennen die het waarderen.
  Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze wat ze in het begin kochten ontgroeit zijn. En dat dat helemaal niet erg is, want kunst kopen is leuk en daarvan leren is ook heel erg leuk en zelfs van een ‘miskoop’ kun je leren. En het is helemaal geen ramp om iets weg te doen als je er jaren wel van hebt genoten. Je wilt ook geen 30 jaar op dezelfde bank zitten toch?

 2. Heel goed Tsjalling, met de aanvulling van kennis en ervaring van anderen worden mijn tips alleen maar beter. Dank je wel.

  Via Facebook vulde een verzamelaar mij aan om naast veel te kijken ook te denken en te vragen. Vooral dat vragen vind ik een goeie. Vraag galeriehouders alles wat je wilt weten, ze vertellen graag, de meesten…

  Kunst kopen is iets wat de meeste mensen niet iedere week doen. Daarom pleit ik ervoor tijd te nemen en eerste te kijken, veel te kijken. Er is namelijk best veel kunst die je beter niet kan kopen, gewoon omdat er betere kunst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *