Column #1: Boodschappen doen met je CV

(gepubliceerd in Tableau Magazine september 2019)

Stel je voor. Je hebt een stukadoor nodig. Je belt iemand waarvan je goeie verhalen hebt gehoord. Je vraagt hem je huis te stuken. Je vertelt er ook bij dat je helaas geen budget hebt om hem te betalen. Maar je probeert hem over te halen het gratis te doen met als argument dat deze klus heel goed staat op zijn cv en dat het vast weer nieuwe klussen zal opleveren. 

Wat denk je dat het antwoord van de stukadoor zal zijn? Nadat hij je hard heeft uitgelachen.

“Met mijn cv kan ik geen boodschappen doen!” 

Gerbrand Burger, “Unhide All” in Kunstvereniging Diepenheim, herfst 2019 (foto: Rik Klein Gotink)

Ik denk niet dat iemand het ooit in zijn hoofd heeft gehaald dit voor te stellen aan een stukadoor. Ik weet heel zeker dat het de normaalste zaak van de wereld is dit wel voor te stellen aan een kunstenaar voor het maken van een tentoonstelling. 

Gelukkig lijkt er een kentering in de kunst- en cultuurwereld te zijn die ervoor zorgt dat we het niet meer normaal vinden om kunstenaars onfatsoenlijk te belonen. De Fair Practice Code is een bekend begrip geworden. Een onderdeel hiervan is een richtlijn waarmee je kan berekenen wat een fatsoenlijk bedrag is voor een honorarium voor een kunstenaar.

Op kunstenaarshonorarium.nl vind je een eenvoudige calculator waarmee je het bedrag kan uitrekenen. Als voorbeeld: je vraagt een kunstenaar voor een solotentoonstelling met nieuw werk die drie maanden te zien is. Het honorarium zou dan € 8.298,- moeten zijn. Let wel, het gaat hier over een tentoonstelling zonder primaire verkoopdoelstelling, dus niet in een galerie. 

Ik denk persoonlijk dat dit inderdaad een fatsoenlijk bedrag is. Maar als zakelijk leider van Kunstvereniging Diepenheim krap ik achter mijn oren en vraag me af hoe we dit als kleine organisatie in godsnaam moeten waarmaken. We organiseren zes tentoonstellingen per jaar!

Bij Kunstvereniging Diepenheim hebben we met elkaar afgesproken dat we vierkant achter de Fair Practice Code staan. We gaan dan ook alles in het werk zetten de richtlijn voor het honorarium te volgen. 

Gerbrand Burger, “Unhide All” in Kunstvereniging Diepenheim, herfst 2019 (foto: Rik Klein Gotink)

We maken geld vrij in onze bescheiden begroting, we vragen bijdragen aan bij het Mondriaan Fonds (30% van het bedrag is haalbaar en wordt regelmatig gehonoreerd), we vragen aan kunstliefhebbers ons te steunen met een bijdrage. We doen ons best, maar het is nog niet genoeg. Voor een kleine presentatie-instelling zoals de Kunstvereniging is het (nog) niet haalbaar de richtlijn volledig te volgen.

Maar we willen niet dat de kunstenaar met zijn cv boodschappen moet doen! 

Ik legde dit dilemma voor aan de redactie van Tableau en kreeg hier meer dan alleen een luisterend oor. Ze waren het roerend met mij eens. “We gaan hier iets aan doen”, was het antwoord.

Tableau puts her money where her mouth is en richt het Tableau Fonds op. Hiermee wil zij kleinere instellingen steunen bij het honoreren van haar exposerende kunstenaars. Als eerste steunt het Tableau Fonds de solotentoonstelling van Gerbrand Burger in Kunstvereniging Diepenheim. Iedereen is van harte welkom bij de opening op 21 september. Een mooi moment om met elkaar van gedachte te wisselen over hoe we samen ervoor kunnen zorgen dat kunstenaars, net als stukadoors, fatsoenlijk worden betaald voor hun werk!

Tableau Magazine september 2019

2 antwoorden op “Column #1: Boodschappen doen met je CV”

  1. Fair Practice Code, een prachtig begrip dat zeker navolging verdient. Sta ik helemaal achter en ik heb me dus aangemeld bij het Tableau Fonds. Ik hoop en verwacht dat veel kunstliefhebbers dit ook binnenkort zullen gaan doen, of beter nog, dit al hebben gedaan! Hopelijk levert dat een positieve kentering op in de waardering van kunstenaars en hun werk. Dat verdienen ze!

    Hetzelfde geldt trouwens ook voor muzikanten. Zij worden verondersteld om overal en nergens maar gratis (lunch)concerten te geven. Alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is! Die lans wil ik op deze plaats toch ook wel even breken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *